niedziela, 4 listopada 2012

Projekt domu wg Feng Shui cz.2 - Kuchnia


W poprzednim poście mówiłam o funkcjach i strefach w naszym domu oraz o umiejscowieniu kuchni na planie architektonicznym. W związku z tym, że kuchnia to bardzo ważne pomieszczenie, postanowiłam poświęcić jej troszkę więcej czasu.
Aby była wygodna i funkcjonalna powinna być odpowiednio przemyślana. Zarówno w zasadach intuicyjnego feng shui jak i w praktycznym projektowaniu wnętrz możemy spotykać się z podziałem kuchni na odpowiednie strefy związane z przygotowywaniem posiłków .

  • zapasy
  • przechowywanie
  • zmywanie
  • przygotowywanie
  • gotowanie i pieczenie
Strefy te z uwagi na kolejność i ergonomię powtarzanych czynności ustala się zazwyczaj według kilku schematów tzw. trójkąta roboczego. Skąd to się bierze i na czym to polega? Powiedzmy, że gotujemy obiad, prześledźmy zatem wykonywane ruchy podczas tej czynności.

Na początek wyjmujemy z lodówki mięso i jarzyny – czyli zaczynamy od lodówki – chcielibyśmy to gdzieś odłożyć – zatem przydałby się jakiś blat – powinniśmy to wszystko umyć, najlepiej pod bierzącą wodą – musimy mieć do tej czynności kran i zlewozmywak – po umyciu odkładamy na ociekacz, ewentualnie blat po drugiej stronie zlewozmywaka – przydałoby się to pokroić zanim wrzucimy do garnka – a więc potrzebne nam będzie miejsce na deskę do krojenia – poszatkowane jarzyny wrzucamy do garnka i stawiamy na płytę do gotowania.

Poprzez przeanalizowanie naszych czynności uzyskaliśmy odpowiedź w jakiej kolejności powinny być ustawione nasze sprzęty aby gotując zminimalizować ilość wykonywanych kroków. Mamy tu 3 najważniejsze urządzenia podzielone blatami są to lodówka, zlewozmywak i płyta grzejna - stąd w projektowaniu nazwa trókąta roboczego.
W związku z tym, że każde z tych urządzeń należy do innego żywiołu według feng shui,  nie powinniśmy stawiać ich bezpośrednio obok siebie. Jeśli chcemy umiejscowić kuchenkę gazową postarajmy się aby nie dotykała ona zlewozmywaka bo gazowe palniki to żywioł ognia a w zlewozmywaku mamy styczność z żywiołem wody. Nie jest to korzystne również z logicznego punktu widzenia bo woda gasi ogień co może stworzyć bardzo niebezpieczne sytuacje w powiązaniu z gazem.

W zależności od tego ile mamy miejsca w kuchni możemy skorzystać z 5 różnych układów mebli

  • kuchnia jednociągowa, 
  • kuchnia dwuciągowa, 
  • w kształcie litery L
  • w kształcie litery U  oraz 
  • kuchnia z wyspą wolnostojącą.
                                           


W podobny sposób analizując cykl przygotowania potrawy możemy ustalić funkcjonalność szafek czy miejsce zainstalowania pomocniczych gniazd roboczych nad blatem.
Jeśli chodzi o zagospodarowanie szafek to wiem, że każda gospodyni ma swoje przyzwyczajenia ze starej kuchni chciałabym jednak dać Wam kilka wskazówek bo ma to wpływ podczas zamawiania nowych mebli kuchennych.
Pod płytą do gotowania (oczywiście najlepiej gdy jest ona zabudowana w blat) najwygodniej jest zaprojektować szerokie szuflady (+60 cm) w tej pod samym blatem proponuję drewniane łopatki, chochelki, długie łyżki do mieszania w garnkach i inne tego typu akcesoria. Następne szuflady dobrze gdyby były dość wysokie aby pomieścić garnki i patelnie. Szuflady lub wysuwane kosze druciane, zapewnią łatwy dostęp do ciężkich naczyń.
Blisko płyty przydałyby się również przyprawy i suszone zioła oraz olej do smażenia.

Ważne jest również odpowiednie doświetlenie miejsc roboczych oraz umiejscowienie maszyn pomocniczych stojących na blacie takich jak czajnik elektryczny, krajalnica do chleba, ekspres do kawy (jeśli nie jest do zabudowy), czy miejsce na podłączenie miksera lub sokowirówki.

Jeśli już jesteśmy przy urządzeniach dodatkowych w kuchni zwróćmy uwagę na zmywarkę. Niektórzy mogą się oburzyć, że nie jest to urządzenie dodatkowe ale niezbędny w każdej kuchni sprzęt tak samo ważny jak płyta do gotowania czy zlewozmywak. A zatem oddajmy temu urządzeniu należny mu szacunek omawiając jego najlepszą pozycję w kuchni.

I znów najłatwiej będzie wyobrazić sobie w jaki sposób korzystamy ze zmywarki. Przenieśmy się zatem do naszego ekperymentalnego mieszkania. Jesteśmy właśnie po udanej imprezie, na blacie sterta talerzy z niedojedzonymi resztkami naszych w pocie czoła wykonanych popisów kulinarnych lub jak kto woli pyszności zamówionych z zaprzyjaźnionej firmy kateringowej. Zabieramy się zatem za sprzątanie i jak to wygląda :
bierzemy talerz resztki jedzenia wyrzucamy do kosza (oczywiście tego z odpadkami bio bo jesteśmy przecież zwolennikami ekologii ) lub wstawiamy go pod bierzącą wodę a resztki pożywienia spływają wprost do odpływu naszego zlewozmywaka. Uwaga!!! Panowie zamiast się stresować, że znów będziecie musieli czyścić syfon, ułatwcie życie swoim żonom instalując młynek do odpadków :-)
Dopiero taki talerz wstawiamy do zmywarki.

Z tej historyjki dowiedzieliśmy się, że zlewozmywak, kosz na śmieci (oczywiście ten do segregacji) i zmywarka powinny być bliskimi sąsiadami. Teraz tylko zastanówcie się czy w kuchni jaką projektujecie będzie gotować osoba prawo czy leworęczna. Dla osób praworęcznych zmywarkę ustawiamy po prawej stronie zlewozmywaka dla leworęcznych po lewej.
Kosze na śmieci pod zlewem to ergonomiczne miejsce, które ustrzeże Was przed zabrudzeniami podłogi. Dostosujcie ilość oraz rozmiary koszy do wielkości Waszego gospodarstwa domowego oraz lokalnych regulacji dotyczących sortowania odpadów. I pamiętajcie im więcej czasu poświęcicie na przemyślenie układu waszych mebli kuchennych tym łatwiej i przyjemniej będziecie korzystali z niej w przyszłości.

1 komentarz:

  1. Trudno zdecydować się na jeden konkretny układ kuchni, kiedy są dostępne różne możliwości. Najlepiej chyba w takim przypadku podpytać o to architekta https://projektowanie-wnetrz-online.pl/aranzacje/kuchnia . Fachowiec zawsze będzie dużo lepiej wiedział, ponieważ ma w tej kwestii doświadczenie.

    OdpowiedzUsuń